EDEBİYAT

EDEBİYAT BİRİMİ

KÜBRA GEMALMAZ

Hoşça bak zâtına kim zübde-i âlemsin sen
Merdüm-i dîde-i ekvân olan âdemsin sen
                                               (Şeyh Gâlib)
(Kendine dikkatlice bir bak; sen âlemin özüsün.
Sen varlıkların gözbebeği olan insansın.)

İnsanı kainatın özü olarak nitelendiren Divan şiiri üstadı Şeyh Galip...İnsanı mahlukatların en şereflisi olarak gören Türk edebiyatının kükreyen kalemi İsmet Özel..."İnsan Ne İle Yaşar" evrensel sorgusuyla insanı her yönüyle didik didik eden dünya devi Tolstoy...İnsanlar içinde insana özlem duyan duygu adamı Özdemir Asaf...İnsanı bir tohum gibi sonsuzluğa büyüten Edip Cansever ve daha nice edebiyat "insan"ı..."Alem-i kübra insandır" der Hazret-i Ali insanı tüm yönleriyle yücelterek.Bu kutsallığın en somut delilllerinden biri de hiç şüphesiz edebiyat eserleridir.İnsan düşünen,yorumlayan,hayal eden ve yeni şeyler ortaya koyan bir varlıktır.Yani insan içsel yaşantısıyla insandır.Edebiyat eserleri ise insanın içsel yaşantısını evrene yansıtan sırlı bir aynadır.Gördüğümüz her yansıma bizi kendimize biraz daha yaklaştırır. Bizi anlatan her eserde içimizdeki kalelerin anahtarına ulaşırız belki de.Bazen kendimize dışarıdan bakabilmeyi ve hayatın en önemli sorularını kendimize sormayı arzu ederiz. İşte bu yönüyle edebiyat ezberlenecek bir ders değil aksine evrende güzellik arama çabası olarak karşımıza çıkar.Sanat ve edebiyat; insan varoluşunu iyiye ve güzele ulaştıran,nasıl yaşamamız ve nasıl düşünmemiz gerektiği ile ilgili farkındalık kazandıran insancıl bir alandır.Şu bilinçte olmalıyız ki edebiyat terbiye anlamına gelen "edeb" kökünden gelir. Dolayısıyla şiir,roman,piyes,öykü,hitabet gibi edebyatla ilgili sanatlar insanın özüyle ilgilidir ve onun kişiliğine maya katan kutsal iyiliklerdir.Bu yönüyle edebiyat bilinmeyenlere yolculuktur desek yanlış olmaz.İşte bu yüzden biz bilinmeyenin ardındaki gizemi keşfetmek için bir yolculuğa çıkmak istiyoruz.Bu yolculuk bizi dolambaçlı yollardan en derinlere,kendi iç benliğimize ulaştıracak.Belki bizim de ulaşamadığımız,keşfedemediğimiz,ulaşmaya cesaret edemediğimiz iç kimliklerimiz vardır kim bilir! Kendinizi,düşüncelerinizi hayallerinizi imgesel çalışmalarla desteklediğiniz bir yolculuğa var mısınız? Biletimiz kelimeler!Kelimeler bazen hızlı okuma çalışmalarımızla gökyüzüne kanat çırpacak,rüzgarla dans edecek;bazen yaratıcı drama çalışmalarımza misafir olacak, canlanacak ve bizlere rol biçeçecek;bazen bir sesin tınısına yaklaşacak,ses olacak,sesimiz olacak seslendirme çalışmaları yaptığımız her cümleye.Bazen de kalemimize mürekkep olacak,yaratıcı yazarlarımızın kalbinde çağlayacak kağıda döktükleri her cümlede.Edebiyat birimi öğrencilerimiz;onlar okulumuzun Hezarfen  Çelebileri!Rotaları gökyüzü değil hayalleri!

Yayın: 22.09.2021 - Güncelleme: 22.09.2021 13:27 - Görüntülenme: 1481